Megkezdődött a muzulmánok egyik legnagyobb ünnepe, a kurban bajram, az áldozati ünnep. Minden ünnepkor felidéződnek a szarajevói napok, féltve őrzött emlékek az ünneplőbe öltözött város képe, az utcákat betöltő baklava illata.   

A kurban bajram az iszlám holdnaptár utolsó hónapjának tizedik napján kezdődik, körülbelül hetven nappal a ramadan, és közvetlenül a hadzs, a mekkai zarándoklat után. Hadzs bajramnak is nevezik. 

kurban_bajram_foto_vest_1565346618.jpg

Az ünnep négy napig tart, az első napon a hívek hajnalban mennek a mecsetbe, elmondják közösen az áldozati imát, ezután elmennek a temetőbe majd otthon készülnek az állat áldozatra.  

Az áldozati állat általában birka, juh, bárány, kecske vagy szarvasmarha, de a világ egyes részein akár teve is lehet. Boszniában a birka és a juh volt a jellemző. A konyha ablakból ráláttam a szomszédunk hegyoldalbeli kertjére, ahol a bajramot megelőző hetekben megjelentek a vágásra nevelt juhok, bárányok. A hívők a birkát még az ünnep első napja előtt kiválasztják és vagy maguk vágják le, vagy felfogadnak rá egy embert. A városban élők általában a bérvágatást választják, tömegesen hozzák be vidékről az állatokat. Sokan élnek ebből. Egész évben nevelik, legeltetik, őrzik az állatokat, és a kurban bajramra eladják. Mindenki a lehetőségei szerint vásárol állatot, van, aki egyet, de vannak családok, akik többet is. Az áldozati állatnak legalább egy évesnek kell lennie, hogy megfeleljen. 

kurban_bajram_birka.jpgLakásunk bérbeadói muzulmánok voltak, de vallásukat nagyon szolidan gyakorolták, nem imádkoztak naponta ötször, hol böjtöltek, hol nem, így nem kicsit rökönyödtem meg, amikor egyik évben az erkélyről lenézve ott láttam a család ünneplőbe öltözött férfi tagjait a garázs előtt, körülállva egy férfit, aki éppen birkát vágott. Mert ezt az ünnepet azok is tartják, akik egyébként nem követik szigorúan az iszlám előírásait.  Később már nem lepődtünk meg a szertartáson az Audi mellett.

A levágott állat húsát háromfelé kell osztani: egyharmad a szegényeké, egyharmad a családé és a szomszédoké és egyharmad az állatot levágó segítőé. Az ünnepkor levágott állat húsát tilos eladni. 

„Az állatáldozás hagyománya nagyon régre nyúlik vissza, még amikor a Mindenható szolgájának, Ibrahimnak idős korában született meg a fia, Ismail. Ezután az Engesztelő megparancsolta Ibrahimnak, hogy áldozza fel a fiát, és amikor látta, hogy kész ezt megtenni, akkor Allah feloldozta ez alól az áldozat alól és azt parancsolta, hogy a fia helyett egy birkát áldozzon fel. Azóta a muzulmánok birkát áldoznak ezen az ünnepen.”   

Az ünnepen senki nem maradhat éhesen, az is hozzájut a hagyományos ételekhez, akinek nincs módja megvenni. A népkonyhákon, közkonyhákon vagy a csak erre az alkalomra létrehozott közösségi konyhákon több ezer adag étel készül a rászorulóknak, ehhez Szarajevóban idén ehhez több mint ezer birkát vágtak le. 

kurban_bajram_etel.jpg

Soha nem maradtunk ki mi sem. Minden évben kaptunk kóstolókat a háziaktól, a szomszédoktól, a bosnyák barátainkból, a maléves kollégáktól. Mert mindegy honnan jössz, milyen vallású vagy, az ünnep mindenkié. 

A reggeli központi imát a hagyományoknak megfelelően Szarajevóban a Gazi Husrev bég dzsámiban tartották. Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović megemlítette a Palesztinában, Jemenben, Kasmírban, Szíriában, Afganisztánban, Kínában és Mianmarban élő emberek mindennapi tragédiáit, és azt mondta: „nem fordíthatjuk el a fejünket a szegényektől, az utazóktól, a menekülőktől. Nem lehetünk példa azoknak, akik az emberek elleni erőszakra szólítanak, és azoknak, akik szögesdrótfalakat építenek az emberek között.”

kurban_bajram_szarajevo_begova_dzsami.jpg                         Szarajevó, Gazi Husrev bég mecset

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr5415004820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.