Már a blogbejegyzés címe is megdöbbentett – "Csak áruló szerbek nyaralnak a horvát tengerparton" -, de ahogy olvastam a döbbenetem egyre nőtt.

A bejegyzés apropója Slobodan Antonić politológus, filozófus, szociológus, a belgrádi egyetem Bölcsészet és Társadalomtudományi Kar professzorának „A szerbek megtámadása Horvátországban nem incidensek, hanem egy százéves projekt részei” című írása, ami a „Sve o Srpskoj” portálon jelent meg, ahol rendszeresen publikál.  

Antonić a szégyenpadra ülteti a Horvátországban nyaraló szerb közszereplőket, és elmagyarázza, hogy ez miért bűn. A szerző szerint Horvátországban létezik a „Nagy terv” vagy a „Nagy terv a szerbek megsemmisítésére”, ami már száz éve folyik szinte megszakítás nélkül. „A Nagy terv szempontjából nem fontos, hogy az első Független Horvát Állam (NBH 1941-1945) náci volt, a második pedig európai és demokratikus, mert mind a kettő ugyanannak a projektnek a része. Hasonlóképpen a projekt része volt a szocialista Horvátország is, amiben a szerbek által lakott települések egy részét úgy azonosították, hogy azok, ahol nincs aszfaltút, vagyis realizálódik a százéves politikai diszkrimináció.” Álláspontja szerint a szocialista Horvátországban a szerbek megsemmisítésére irányuló nagy projekt része volt, hogy nem burkolták le az utakat az általuk többségében lakott területeken. Azt már a blogíró teszi hozzá, hogy ezek szerint Szerbiában is népirtást követnek el a szerbek ellen, mert számtalan településen, falvakban még ma sincs aszfaltút, és nem jobb a helyzet városok agglomerációjában sem. Úgy tűnik, hogy valami titokzatos erő hajtja végre a „Szerbek elpusztításának nagy projektjét” Szerbia közepén évszázadok óta.

szerbek_a_horvat_tengerparton.jpg

De mi is a bűnük a Horvátországban nyaraló szerbeknek? Antonić szerint nem kevesebb, minthogy a tengerparti áruló fürdőzésükkel és napozásukkal részt vesznek a "bűncselekmények elutasításában, relativizálásában és minimalizálásában." És ebből szerinte logikusan következik, hogy semmiben nem különböznek azoktól, akik a náci Horvátországban nyaraltak. Vagyis, aki Szerbiából a horvát tengerpartra utazik, az az usztasák bűnrészese a szerbek elleni népirtásban.

Egy igaz szerb soha nem megy Horvátországba, még a batrovci határátkelőhely közelébe sem, nem beszélve Pularól vagy Splitről. Ha kénytelen Szlovéniába utazni, bár az is kérdés, mit keres egy szerb Szlovéniában, akkor az egyetlen helyes, hazafias út Magyarországon és Ausztrián keresztül vezet. Ez kerülő ugyan, és hosszú ideig tart, de legalább nincs az a kockázat, hogy a népirtás normalizálójává, árulóvá nyilvánítsák.

Szerb „hazafiak” egy csoportja, akik magukat a „szerbek tengerparti őreinek” nevezik, valósággal vadásznak a Horvátországban nyaraló ismert emberekre, a bulvárlapok lecsapnak rájuk a tengerparton, a hazafias portálok pedig megdöbbennek a honfitársaik árulása miatt. Hogy ezt a szégyent elkerüljék, néhány évvel ezelőtt a jobboldali „Szerb Akció” szervezet kampányt is indított a horvátországi nyaralás ellen, és Belgrádot ellepték a plakátok, amin figyelmeztették a szerbeket, hogy ne napozzanak a horvát égbolt alatt.

A nacionalisták logikája szerint, mindenki, aki Horvátországba utazik, a szerbség árulói. Azok a szerbek, akik Horvátországban élnek, dolgoznak, adót fizetnek, ők a szerbség legnagyobb árulói.

szerbek_a_horvat_tengerparton_batrovci.jpg

Izabela Kisić a Helsinki emberjogi bizottság szerbiai igazgatója Antonić árulózására megjegyezte: „Antonic elmulasztotta megemlíteni, hogy több mint tizenötezer szerb állampolgár dolgozik szezonálisan Horvátországban, hogy Trebinje fele dubrovniki szállodákban dolgozik, hogy a dubrovnikiak a trebinjei piacon vásárolnak, hogy belgrádi sofőrök taxiznak Dalmáciában ... "

A szerbek és a horvátok együttműködnek, nem sokat törődnek azokkal a „hazafiakkal”, akik csak akkor boldogok, ha a két nemzet tagjai gyűlölik egymást. Antonicot és az „antonićovistákat” az tölti el elégedettséggel, hogy a másik oldalon is vannak hozzájuk hasonló soviniszták.   

Azt írja a blogger, hogy az rendben van, hogy Antonic mindent megtesz, ami módjában áll, hogy figyelmeztesse a szerbeket a Horvátországban rájuk leselkedő veszélyre, de vannak még hiányosságai. Mert miért kell megállni Horvátországnál? Nem az egyetlen turisztikai célpont, ahol fenyegetik a szerb „hazafiakat”.

Valójában nagy kérdés, hogy hol nyaralhatnak egyáltalán az igaz szerbek?- tépelődik a blogíró. Montenegróban nem, mert az egykori „szerb Spárta” mára rosszabb lett, mint a Horvát Köztársaság. Olaszország vagy Franciaország szóba sem jöhet, mert a gonosz nyugaton vannak, ami rabszolgává akarja tenni a szerbeket, meg akarja változtatni a tudatukat, és ezek az országok a NATO tagjaiként részt vettek a bombázásokban, már csak ezért sem lehetnek turisztikai célpont.

Fel sem merülhet Törökország lehetősége, mert a Marmarisban nyaraló szerencsétlen szerb turisták részt vennének az ötszáz éves török hódoltság "elutasításában, relativizálásában és minimalizálásában". Bulgáriába nem utazunk amiatt, amit a bolgárok mindkét világháború alatt eleink ellen elkövettek. Kézenfekvő lenne Görögország, de ha őszinték akarunk lenni, a görögök hazug barátaink: ha valódi barátok lennének, nem lennének a NATO tagjai és nem állnának ezzel a szerbek ellenségei mellé. A valódi szerb hazafi nem köt kompromisszumot, őket nem lehet látni sem Krétán, sem Korfun. Egyiptom, Tunézia és hasonló célpontok nem jönnek számításba, mert pravoszlávok és keresztények nem nyaralhatnak nem keresztények között.   

szerbek_a_horvat_tengerparton_lengyel_tatra_tn4-lengyel-tatra6.jpg

Ha mindent figyelembe veszünk – összegzi a blogger -, igaz szerb hazafinak nincs megfelelő strand. Jó, nem kell a tengernél nyaralni, igaz szerb hegyen, vagy fürdőben is nyaralhat, bár a szárazföldi országok között sincs olyan, ami nagyon megfelelne. Romániába nem mehet a NATO bombázás miatt, nem bolond, hogy Magyarországra utazzon, amikor a magyar fasiszták szétzúztak minket a II. világháborúban, Lengyelországban nincs mit keresniük az orosz testvéreink elleni tradicionális gyűlöletük miatt, Ukrajnában még rosszabb a helyzet, és az olyan országok, mint Litvánia, Lettország vagy Észtország nem érdemelnek figyelmet sem, mert elszakadtak a Szovjetuniótól és hátba szúrták, amikor neki a legnehezebb volt.

Talán Kína a nagy szerb barát? Az sem, mert ott még az a kommunista hatalom van, ami a szerbeket tönkretette, és ami most egy bizarr társulásban a kapitalizmussal éppen újra elkezdi tönkretenni. Ugyanebből az ideológiai okból kerülendő Észak-Korea. Az igaz szerbnek marad csak a testvéri Oroszország, a szerb anyácska, a mi második hazánk. Csakhogy Oroszország aligha megfelelő célpont. Ha őszintén meggondoljuk, hogy Oroszország valóban Szerbia barátja-e, akkor jussanak eszünkbe azok a szerbek, akik néhány évszázaddal ezelőtt tömegesen vándoroltak az akkori Oroszországba, hogy asszimilálódtak és váltak azonnal oroszokká.   

Ha objektíven nézzük a világ turisztikai kínálatát – zárja gondolatmenetét a blogíró -, világossá válik, hogy nincs ország, ahol az igaz szerb hazafiak, az „antonićovista” típusok nyugodt szívvel nyaralhatnak. És ha kicsit jobban utána gondolunk, miért is akarja egy igaz szerb egyáltalán elhagyni Szerbiát? Legjobb, ha nem mozdul sehova.  A legjobb otthon. „Más egének napja nem süt úgy, mint a szerb nap”- mondja a költő.

Lehet persze polemizálni a filozófus mondatain, azon, hogy „aki Horvátországban nyaral, hozzájárul a tartósan fennálló százados népirtás normalizálásához", de ezzel gyakorlatilag leárulózott minden szerbet, aki Horvátországot választotta, választja üdülési célpontnak, kétségbe vonja az egyének személyes döntési szabadságát.

„A Balkánon nem vagyunk képesek kezelni a dolgokat, és ennek a képtelenségnek következtében hajlamosak vagyunk egyik vagy másik oldalon rendre az erőnket fitogtatni. Van a társadalomnak a kozmopolita része, de jelen van a nacionalista is. Nem új, ami most történik, részünk van benne az 1980-as évek óta és korábbról is, csak különböző formákban. Megosztottak vagyunk Jugoszlávia kérdésében, a történelme és az általános kapcsolatok szempontjából, és most a nyaralás szempontjából is. Ez mind csali, amit az emberek bekapnak” – mondta dr. Neven Cveticanon, a belgrádi   Társadalomtudományi Intézet Stratégiai Tanulmányi Fórumának elnöke. A megjelent írást trollkodásnak nevezi, még akkor is, ha az egy egyetemi tanártól jött.  

blogger: Tomislav Marković

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balkanimozaik.blog.hu/api/trackback/id/tr815023860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zeddez 2019.08.27. 06:48:11

igazi balf.szok
meglatszik, hogy a delszlav haborut is anno ilyen agyament baromsaggal tudtak kirobbanatni Vukovarnal, de ezzel is tenyleg megertek a pusztulasra

amugy azon kene elgondolkodniuk inkabb, hogy mit csinalhatnak a sajat polotikai vezetoik rosszul, ha oda jarnak dolgozni annyian, hogy eltartsak a csaladjukat az ott megkeresett kuna-bol
mert ott vhogy nincs akkora inflacio, meg korrupcio sem, inkabb azzal kene foglalkozni, nem azzal, aki meg akar vhogy elni, vagy udulni

az meg hogy nincs tengerpartjuk, szar ugy
de csakis sajat maguknak koszonhetik azt is, pont a nacionalizmusuk az oka
azert valt ki Szerbiabol Montenegro is meg ha igy folytatjak, akkor Kosovo is lassan bucsut int

visóvölgy 2019.08.27. 06:48:35

Mindenkinek jobb, ha a hülyék otthon maradnak a négy fal között, én a napot sem ajánlanám. ...Lehet, hogy eleve napszúrás miatt van az egész.

Morc75 2019.08.27. 06:49:03

Albánia kimaradt :) Mondjuk, tényleg meglepődtem, amikor ott láttam szerb rendszámú autókat...

liberalnazi dickheads 2019.08.27. 06:49:18

Magyar vagyok de én sem adom a pénzem a tetves hálátlan geci horvátoknak.
Magyar kórház jó volt nekik mi?
Magyar fegyver meg lőszer jó volt mi?
Magyar élelmiszer finom volt amikor nem volt más és senki nem adott csak mi
Magyarországra küldeni a családot jó volt amikor lőttek?

Horvát tengerpart ott rothadhat meg ahol van. Megértem azokat a szerbeket akik nem mennek oda.

matalan1 2019.08.27. 06:49:35

A Krimben biztosan de akár Szuhumiban is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.08.27. 06:49:50

A szerbeknek van gyűlöltellenségeink-blogja?Mert, ha nincs, lehet, hogy hasznos volna...
:D

Brix 2019.08.27. 18:45:31

Görögországban nyaralnak, annak a viszonylag olcsóbb rèszein...Kb. ugyanaz törtènik, mint amikor 20 ève bejött Paralia ès Sarti a divatba Magyarországon: embertömegek ismerkednek a tengerparti nyaralás örömeivel..20 ève szinte csak nyugatiak, magyarok , csehek jártak arra nyaralni, meg szinte csak a " Balkán" ...

Boar. 2019.08.27. 18:46:35

@liberalnazi dickheads: Van benne ráció... A horvátok igengyorsan elfelejtették, mennyi segítséget kaptak a háború alatt tőlünk. Mostanra nem is titkolják, hogy a tengerpartjukon nem látják szívesen a "csóró" magyart, jöjjön inkább a német turista.

Boar. 2019.08.27. 18:46:46

Amúgy Görögország valóban tele van szerb nyaralókkal de kevés kivétellel lényegesen jobbak mint a bolgárok vagy a makedónok.

Piri és Barkas 2019.08.27. 18:46:57

Ha-ha. Jó kis cikk. Amúgy nekünk se kéne Szerbiába menni, hiszen a délvidék jelenleg is meg van szállva általuk. Sőt, az összes környező országba se kéne mennünk, hiszen mindegyik lopott tőlünk területet ! Ezen logika alapján tilos nyilván elsősorban Franciaország, de Nagy-Britannia, USA, Japán, Olaszország és az egész Antant is. Stb, stb. Szóval, asszem egyedül Németország marad, ami nem rossz opció, de azért az északi tenger nem hasonlítható az Adriához sajna. Szóval ÖNGÓL !

Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember · http://elmenypark.net 2019.08.27. 18:47:24

@liberalnazi dickheads: Egészen pontosan milyen hálát vársz el tőlük reálisan? Hogy nézne ez ki a gyakorlatban?

Pierr Kardán 2019.08.27. 18:47:34

A szerbek most élik azt át, amit mi éltünk át Trianon után.

Geopolitikailag jelentős államból kis jelentéktelen nép lettek, ők még nincsenek a "merjünk kicsik lenni" stádiumában.

Nyilván ebben az összeomlásban megjelennek a végletek is (a szerbek amúgy is hajlamosak a végletességre), de ezt a problémát nekik kell kezelni, nekik kell maguktól megtalálni az előrevezető utat, nekünk nem sok jogunk van beleszólni a belső ügyeikbe.

murray 2019.08.27. 18:47:45

Minden szerb Görögországban nyaral.
Most láttam. Igazuk is van.

Zabalint 2019.08.27. 18:48:16

Aki igazi magyar hazafi, az sem megy Horvátországba. Emlékszünk még Jelasicsra? Még szobra is van a geciknél, amely Magyarország felé néz. Meg amúgy is Trianon miatt egyik szomszéd ország sem jöhet szóba. Meg ugyanezért a köcsög franciák sem. Az igaz magyar hazafi Lölö valamely Balaton parti szállodájában nyaral.