2019. okt 08.

Horvátország függetlenségének napja

írta: Nosztalgikus
Horvátország függetlenségének napja

Huszonnyolc évvel ezelőtt, 1991. október 8-án a horvát parlament történelmi döntést hozott: egyhangúlag kinyilvánították a köztársaság függetlenségét a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaságtól, és létrehozták az önálló, független államot.  

A függetlenségről és a szuverenitásról szóló alkotmányos határozatot a Parlament már 1991. június 25-én elfogadta el, de a hatálybalépését a július 7-i Brijuni-nyilatkozat alapján három hónappal elhalasztották. Az Európai Közösség e nyilakozatban ösztönzött a jugoszláv válság békés megoldására. A moratórium október 7-én 15:03-kor járt le. Ezután a Jugoszláv Néphadsereg (JNA) repülőgépei Zágrábot és a Banovi Dvort, a horvát kormány és az államfő Franjo Tudjman székhelyét rakétákkal támadták. Egy ember meghalt, négyen megsebesültek. Biztonsági okokból és a Zágráb elleni esetleges újabb támadások miatt a a parlamenti képviselőket és az újságírókat az INA horvát olajipari cég Subiceva utcai épületének alagsorába vitték, ott került sor a következő ülésre.

banski_dvori_epa_promo.jpg

                     Banovi Dvor a rakétatámadás után

Úgy tűnik azonban, hogy ez az utolsó év, amikor ezen a napon ünneplik az ország függetlenedésének napját. Az elmúlt évtizedekben sem volt teljesen egyértelmű, hogy kik melyik napot tartják a legfőbb nemzeti ünnepnek.

Sokan azt mondják, hogy Horvátország 1990. május 30-án született, amikor hatalmas tömeg gyűlt össze a zágrábi Jelasics bán téren és horvát zászlók tömege alatt  éltették Franjo Tudjmant, akit a parlament aznap nagy többséggel választott elnökké. Május 30-át 1991-ben a parlament állami ünneppé nyilvánította, és ez így is volt tíz évig, az SDP koalíció 2001-es hatalomra kerüléséig. Ivica Račan és Stipe Mesič új kormánya a „Tudjman-éra” lebontásaként megszüntette az elnöki gárdát, bizalmas Tudjman dokumentumokat osztott meg a hágai ügyészséggel, és eltörölték a május 30-i nemzeti ünnepet. Ivo Škrabalo filmkritikus, forgatókönyvíró, kulturális miniszter kezdeményezésére a függetlenség napját június 25-re helyezték át, de az idő próbáját ez sem állja ki. Andrej Plenković kormányfő kezdeményezésére jövőre, az első demokratikusan megválasztott parlament alkotmányának 30. évfordulóján visszatérnek a régi államisági naphoz - május 30-hoz.

horvat_zaszlok.jpeg

Persze még ez sem teljesen biztos! Ugyanis a Horvát Köztársaság Alkotmánybírósága 2015-ben kimondta, hogy a függetlenség napja csak október 8-án lehet! Ezzel ellenkező véleményen van Davorin Rudolf akadémikus, egykori külügyminiszter. Szerinte a függetlenség napja csak június 25-e lehet! És akkor még nem említették azt a nem hivatalos véleményt, miszerint az államiság napja június 7-e, a nap, amikor VIII. János pápa 876-ban megáldotta Branimir herceget, és így elsőként ismerte el a horvát államot.

Nos, nem könnyű új, független állammá válni, de nem könnyű a függetlenné válás ünnepnapját kiválasztani sem.

 

Fotó: EPA

Szólj hozzá

függetlenség napja Horvátország Franjo Tudjman