2019. okt 15.

Horvát kapitány vezette át a Korinthoszi-csatornán az eddigi legnagyobb hajót

írta: Nosztalgikus
Horvát kapitány vezette át a Korinthoszi-csatornán az eddigi legnagyobb hajót

korinthoszi_csatorna_4.jpgA dubrovniki Jozo Glavić kapitány vezette át a norvég Fred. Olsen Cruise Lines hajózási társaság Braemar nevű hajóját a Korinthoszi-csatornán. Ez önmagában nem lenne hír, ha nem egy akkora hajóról lenne szó, amekkora még nem kelt át a csatornán. Olyan rekord született, amit a közeljövőben nehéz lesz megdönteni.  

A Korinthoszi-csatorna 6343 méter hosszú mesterséges viziút az Égei-tenger és a Jón-tenger között, amit a Korinthoszi-szoros átvágásával hoztak létre 1881-1893 között Türr István és Gerster Béla tervei alapján. A csatorna legszűkebb pontja 24 méter.

A hajótársaság két évvel ezelőtt kínálta fel a lehetőséget a 2013 óta náluk dolgozó kapitánynak. „Hálás voltam az ajánlatért és egyben nagyon büszke. Időnként próbára kell tenni magunkat és nem találhattam volna jobb kihívást.”  

korinthoszi_csatorna_2.jpg

A Braemar 929 utassal és 371 főnyi személyzettel a fedélzetén szeptember 27-én indult el Southamptonból huszonöt napos körutazásra a Korinthoszi-csatornán át a görög-szigetek felé. A huszonnégyezer tonnás hajó 195,8 méter hosszú, 22,5 méter széles. A csatorna legszűkebb pontjánál mindössze 70-70 cm volt a két oldalon, az utasok olyan közel kerültek a csatorna falához, hogy szinte meg tudták érinteni a sziklákat. Másfél óráig tartott az átkelés, a kapitány azt mondta, hosszabbra számított.  

korinthoszi_csatorna_3.jpeg

„Ezideig ez karrierem legnagyobb eredménye. Hálás vagyok, hogy erre lehetőséget kaptam, soha nem fogom elfelejteni és mindig büszke leszek rá.”

A cég közleménye arról ír, hogy nagy lépés volt ez a társaság 171 éves történetében, büszkék rá, hogy ilyen élményt oszthattak meg utasaikkal.    

fotó: dnevnik.hr

Szólj hozzá

kapitány Korinthoszi-csatorna tengeri hajó Braemar