2019. nov 23.

Magyarország a legnagyobb befektető Montenegróban

írta: Nosztalgikus
Magyarország a legnagyobb befektető Montenegróban

A montenegrói Központi Bank előzetes adatai szerint a közvetlen külföldi pénzbeáramlások január elejétől szeptember végéig elérték az 591,7 millió eurót,  míg kifizetésként 325 millió eurót teljesítettek. Így 2019 első kilenc hónapjában a nettó külföldi tőkebeáramlás 266,73 millió euró, ami az előző év azonos időszakához képest 22,5 százalékkal több. A befektetések főként tőkebefektetések. Bankokba, vállalatokba invesztálnak, ingatlanokat 129,7 millió euró értékben vásároltak külföldiek.  

Az első kilenc hónap montenegrói befektetői között Magyarország áll az első helyen 53,12 millió euróval. Magyar állampolgárok 4,12 millió euró értékben vásároltak ingatlanokat, 49 millió eurót vállalatközi hitelezés formájában, bankokba és gazdasági társaságokba fektették be. A második helyen van Oroszország 52,84 millió euróval. Továbbra is az orosz állampolgárok a legnagyobb külföldi ingatlan vásárlók, az első kilenc hónapban 30,17 millió eurót költöttek erre a célra. A vállalatközi hitelezésen keresztül 21,82 millió eurót fektettek be, montenegrói társaságokba pedig 857,292,72 eurót. A harmadik legnagyobb befektető az Egyesült Arab Emirátus 34,02 millió euróval és a negyedik, meglepetésre Bosznia-Hercegovina 32,1 millió euróval.

kotori_obol.jpg

Azok között az országok között, amelyeknek állampolgárai, vállalatai 20 millió eurónál nagyobb összeget fektettek be, ott van többek között Svájc, Szerbia, Törökország, Németország. A montenegrói Központi Bank szeptember végéig 45 országot regisztrált befektetőként. Kulcsszerepet játszik a befektetők között Azerbajdzsán is. Azeri a tulajdonosa az Azmont Investmentsnek, az egyik legnagyobb beruházásnak, a Portonovi üdülőkomplexum építőjének.

A kormány gyakran emlékeztet arra, hogy beruházás szempontjából Montenegró a térség legbiztonságosabb országa, hogy az egykori legkevésbé fejlett jugoszláv tagköztársaságból olyan országgá vált, ami regionális vezető szerepet tölt be az integrációs folyamatokban, és a gazdaságban. A kormány folyamatosan ösztönzi a befektetőket és rámutat arra, hogy a NATO-tagsággal megnövekedett az ország biztonsági szintje, és jelen vannak a világ legrangosabb turisztikai márkái.

A gazdasági elemzők azt mondják, az jó, hogy Montenegrónak folyamatosan jó a tőkebeáramlása, de arra is figyelmeztetnek, hogy nem szabad kizárólag rájuk támaszkodni, meg kell erősíteni a reál szektort, a hazai termelést és az exportot, valamint a szolgáltatásokat.

forrás: mondo.me

Szólj hozzá

befektetés Montenegró