2019. dec 08.

Kábítószer kereskedelem a "balkáni úton"

írta: Nosztalgikus
Kábítószer kereskedelem a "balkáni úton"

A „balkáni út”. Évtizedek óta a kábítószer-, fegyver- és emberkereskedelem, újabban a menekültek útvonala. Az Europol és az EU Kábítószerügyi Központja (EMCDDA) évente készít jelentést, a 2019. évi súlyos és aggasztó megállapításokat tartalmaz.

Az Európai Unió országaiban a kábítószerek éves forgalma az ENSZ becslése szerint kb. 30 milliárd, míg az Europol számítása szerint 40 milliárd euró. A legjelentősebb továbbra is a kannabisz, marihuana forgalma. Az európai piacon 39 százalékban jelenik meg évi 11,6-12,8 milliárd euró értékben. Második helyen van 31 százalékkal, évi 9,5-10,5 milliárd eurós forgalommal a kokain, míg a heroin az európai kábítószerpiac 25 százalékát birtokolja évi 7,4-9,1 milliárd euróval.

kabitoszer_kereskedelem.jpg

A szintetikus drogok - amfetaminok, metamfetamin, MDMA és más pszichoaktív anyagok - termelése és forgalma az utóbbi három évben drámai növekedést mutat. Az EU kábítószerpiacának körülbelül öt százalékát birtokolják a jelenlegi 1,6-1,9 milliárd eurós forgalommal, de becslések szerint az elkövetkező két-három évben ez évi 9 milliárd euróra emelkedhet, és mintegy négymillió új felhasználót, főleg fiatalokat vonzhat.  

A jelentés szerint kb. 25 millió uniós polgár kannabisz, kb. 1,3 millió heroin függő. Évről-évre nő a túladagolók száma, tavaly az EU tagállamok egészségügyi intézményeinek nyilvántartásában nyolc és fél ezer esetet regisztráltak.

Minden erőfeszítés ellenére egyre vonzóbbá válik az EU mind a kábítószer előállítás, mind a tranzitálás szempontjából. A szervezett bűnözői csoportok, drogkereskedők, bandák és kartellek gyorsabban és hatékonyabban alkalmazkodnak az európai előírásokhoz és intézkedésekhez, mint a bűnüldöző szervek. Ebben egyre inkább segít a globalizáció és a kábítószerpiac digitalizációjának elkerülhetetlensége.

Folyamatosan nő a kábítószer előállításban, csempészetben és terjesztésben résztvevők száma az EU-s országokban, a kandidáló országokban és a kandidálásra potenciálisan jelölt országokban. Az illegális kábítószer négy fő kereskedelmi úton lép be Európába. Az Iránból és Afganisztánból Törökországon, Görögországon, Bulgárián és a Nyugat-Balkánon át az EU-ig tartó "balkáni út" játssza továbbra is a legfontosabb szerepet, az itt bonyolódó kábítószer kereskedelem éves piaci értéke körülbelül 20 milliárd dollár. Az utóbbi években egyre fontosabb lett a „déli útvonal” is, ahol Iránból vagy Pakisztánból érkező szállítmányok légi vagy tengeri úton lépnek be Európába, vagy közvetlenül az afrikai országokon keresztül. Létezik még az „északi folyosó”, ami Afganisztánból indulva Közép-Ázsián  keresztül vezet Oroszországba, és a Dél-Kaukázuson és a Fekete-tengeren át vezető út.

kabitoszer_albania_marijuana-3_lazaret.jpg

                        Albánia - Lazaret a marihuána falu 

A Nyugat-Balkán Albánia vezetésével egyre fontosabb marihuána termelővé válik, míg az Uniós országok közül Hollandia játszik továbbra is vezető szerepet a természetes kannabisz előállításban. Az európai piacra a legnagyobb importálók Marokkó és Vietnám. A kannabisz EU-ba történő illegális behozatalának fõ pontja továbbra is Spanyolország, az Unión belüli terjesztésének kulcsszereplői Hollandia és Spanyolország.

Az Unió saját kábítószer előállítása még mindig nem haladja meg az illegális kábítószerpiac 5 százalékát, de a klasszikus és szintetikus kábítószerek „hazai gyártása” évről-évre dinamikusan növekszik. Aggodalomra ad okot a keménydrogok egyre növekvő mennyisége, ami súlyos hosszútávú következményekkel jár a polgárok egészségére és az Európai Unió általános biztonságára. A heroin EU-ba történő nagykereskedelmi behozatalának teljes ellenőrzését, felügyeletét és irányítását Törökország tartja kézben, míg a többi szervezett bűnözői csoportok, mint a balkáni, brit, holland, iráni, pakisztáni, stb. ennek a drognak a kereskedelmét végzik az egyes európai régiókban.

Valamennyi szervezett bűnözői csoport számára, amikből az Europol jelenlegi adatai szerint mintegy ötezer működik, a fő jövedelem- és vagyonforrás a kábítószerpiac. Emiatt a bűnözők egyre nagyobb elszántságot és könyörtelenséget mutatnak még nagyobb piacok megszerzése, irányítása és még nagyobb nyereség elérése érdekében, nem visszariadva a legsúlyosabb bűncselekményektől, a gyilkosságoktól, emberrablásoktól sem.

kabitoszer.jpg

                      Albániai rendőrök kannabiszt égetnek (fotó:AP)

Az Europol azzal szembesül, hogy a bűnözői csoportok mind összetettebbé válnak, átfedések vannak közöttük és egyre inkább beszivárognak a legális vállalkozásokba, kormányzati intézményekbe és a politikába. A közös európai rendőrség vezetője Catherine de Bolle úgy véli, hogy az illegális kábítószerpiac és a szervezett bűnözői csoportok folyamatos növekedése a terrorizmus, mint globális fenyegetés után, jelenleg a legnagyobb kihívás minden európai ország, azok gazdaságai, közegészségügye és az Európai Unió integritása számára. Kiemelkedően fontos a latin-amerikai, közép-ázsiai és más forrásokkal kapcsolatos kábítószer csatorna információkkal kapcsolatos megbízható információcsere, és az egyre terjedő internetes értékesítés tapasztalatainak cseréje.

A legfrissebb rendőrségi jelentésekre, elemzésekre és kutatásokra hivatkozva az Europol igazgatóasszonya arra figyelmeztet, hogy a kábítószer kereskedelem és a kábítószerrel kapcsolatos bűnözés aránya példátlanul nagyságrendet mutat, "radikális, egyedi és innovatív módszerekre van szükség az ezek elleni harchoz”.

Forrás: naslovi.net, EMCDDA

Szólj hozzá

kábítószer kereskedelem kábítószer termesztés Europol balkáni út