2020. jan 05.

Az új osztrák kormány bosnyák igazságügy minisztere

írta: Nosztalgikus
Az új osztrák kormány bosnyák igazságügy minisztere

Az osztrák kormány igazságügy minisztere Dr. Alma Zadić 1984-ben a bosznia-hercegovinai Tuzlában született. Szüleivel a háború elől 1994-ben Bécsbe menekültek, ott végezte el a jogi egyetemet, majd tanult a New York-i Columbia egyetemen, ezután hét évig a londoni székhelyű, 17 országban irodát működtető Freshfields Bruckhaus Deringer ügyvédi irodánál dolgozott. 2017-ben egy interjúban azzal indokolta a politika felé fordulását, hogy „az utóbbi hónapokban nőtt a gyűlölet Ausztriában. A választási kampányok feszültek voltak. Ennek nagy része külföldiek, bevándorlók, menekültek ellen irányult." Abban az évben az osztrák parlament első bosnyák származású képviselője lett.alma_zadic_3.jpg„Úgy gondolom, hogy a parlamenti belépésem nem csak számomra fontos. Fontos minden olyan ember számára, aki Ausztriába jött, és aki nem Ausztriában született, és úgy gondolom, fontos a Bosznia-Hercegovinából és a volt Jugoszláviából származó embereknek is.”

A 2019-es választásokon a Zöldek tagjaként újraválasztották. „Azért hagytam el ügyvéd munkámat és mentem politikusnak, mert meg akartam mutatni, hogy a sokféleség és a kohézió erőssé tesz minket. Amikor tízéves kislányként a családommal Ausztriába menekültem a boszniai háború miatt, befogadtak és elfogadtak minket. Most azért vagyok a politikában, hogy visszaadjam a társadalomnak azt, amit kaptam – a lehetőségeket!”- írta pártja weboldalán. alza_zadic_osztrak_kormany.jpgMiniszteri kinevezése után a jobboldal számos kritikát fogalmazott meg. Markus Abwerzger, az osztrák szabadságpárt, az FPÖ tagja azt írta Facebook oldalán: „Ez a hölgy úgy látszik, valóban igazságügy miniszter lesz. Első fokon elítélték, és az eljárás még folyamatban van.” 

Dr. Alma Zadićot novemberben a bécsi bíróságon 700 euró pénzbírságra ítélték egy twitter bejegyzéséért: "Nincs tolerancia a neonácikkal, a fasisztákkal és a rasszistákkal szemben.”  Ezzel kommentálta a Burschenschaft egyik tagjának képét, aki az ablakból náci karlendítéssel köszönt, bár később azt mondta, hogy csak a tüntetőknek integetett, akik 2000 óta minden csütörtökön az utcán tiltakoznak. A Burschenschaftok hagyományos férfi hallgatói egyesületek, amik osztrák, német és svájci főiskolákon működnek. Tagjai között nagyszámban vannak szélsőjobboldaliak, egyes csoportok a biztonsági szolgálatok ellenőrzése alatt állnak. Abwerzgernek azóta törölt bejegyzése alatt számos rasszista és szexista megjegyzést tettek Dr. Alma Zadić rovására: "Egy bűnöző muszlim nő igazságügyi miniszter lesz. Hamarosan megkapjuk a sáriát, a külföldiek pedig miniszteri pozíciókat kapnak.” „Ez Ausztria bukása: menj oda, ahonnan jöttél!"alma_zadic_4.jpgAz osztrák média szerint Dr. Alma Zadić nem lesz könnyű helyzetben, nem fogják üdvözölni az ágazatban, mert korábban rendkívül kritikus volt az ügyészséggel szemben, különösen a gazdasági bűncselekmények és a korrupció tekintetében. A Standard azt írja, Dr. Alma Zadić nem fél a nagy feladatoktól, szakmai gyakorlatát a hágai nemzetközi bíróságon végezte.  

Kinevezéséhez gratulált Bosznia-Hercegovina parlamentjének elnöke Denis Zvizdić: „Egy sikeres, fiatal, képzett és okos bosnyák nőt elismertek egy olyan világban, ami méltányolja a minőséget. 35 évesen az új osztrák kormányban igazságügy miniszterré lenni óriási siker és elismerés. Gratulálunk Alma Zadićnak.”- írta Zvizdić Twitter oldalára.

 

fotó: facebook

Szólj hozzá

menekült bosnyák Ausztria Alma Zadic igazságügy miniszer