2020. feb 01.

A “balkáni Escobar” brutális halála

írta: Nosztalgikus
A “balkáni Escobar” brutális halála

Montenegró, Kotori-öböl. A természet egyik csodája, a fekete hegyek, a zöld hegyoldalak és a valószinűtlenül kék Adria. Ebbe az idilli képbe nagyon nem illik bele a bűnözés, a szervezett bűnözés, ami jelen van és nem is akárhogyan. Ez a Kotori-öböl sötét oldala. 2014-ig egy maffia klán működött itt, aztán a spanyolországi Valenciában eltűnt kétszáz, egyes híradások szerint háromszáz kilogramm kokain. A kábítószer a szerb Goran Radoman lakásáról tűnt el, aki emiatt börtönből való szabadulása után bűnözői csoportok céltáblája lett, őt vádolták a kokain eltűnéséért és 2015-ben Belgrádban egy földalatti garázsban meggyilkolták. A valenciai fiaskó volt az oka az addig egyedüli maffia klán szakadásának és a két öbölbeli település - Škarljar és Kavač - nevéből lettek a “škaljariak” és a “kavačiak”, és megkezdődött egy véres háború a két klán között.

A škaljari klán sokak szerinti vezetőjét, Igor Dedovićot és egyik tagját, Stefan Stamatovićot gyilkolták meg január közepén Athén külvárosában, Varkizában egy tavernában. Varkizát a škaljari és a zimonyi klán is új oázisnak tekintették. A görög médiában csak egyszerűen a “balkáni Escobarként” emlegetett 42 éves Dedović Athénba tette át székhelyét, hogy Pireusz kikötőjéből terjessze Európában a Kolumbiából származó kokaint. atheni_leszamolas_kotori_obol.png2018-ban érkeztek Görögországba elhunyt horvátok nevére kiállított horvát útlevéllel, amiért állítólag 26 ezer dollárt fizettek. Dedović éveken keresztül utazott Európában Dragan Popović és Dušan Stanić nevére kiállított okmánnyal. Az uniós ország útlevele megkönnyítette az átjutást az ellenőrzési pontokon és lehetővé tett hosszabb tartózkodást is EU-s országban. A görög újságok szerint a két maffiózó a külalakját is megváltoztatta, lefogytak, szakállt növesztettek és megváltoztatták a hajviseletüket. Szerb nemzetiségű horvát üzletemberekként mutatkoztak be. Nem hordtak fegyvert és kerülték a bajt. Nem volt autójuk, a tömegközlekedést használták, időnként taxit. Hetente kétszer mentek a varkizai tavernába, mindig ugyanahhoz az asztalhoz ültek, mindig egymással szemben, hogy lássák ki megy, ki jön mindkét oldalon. atjeni_leszamolas_01-igor-dedovic-fals_620x0.jpgAnnak ellenére, hogy Dedović biztonságban érezte magát a görög fővárosban, azt gondolva, hogy eltüntetett maga után minden nyomot, hogy eltűnt a kavači klán szeme elől, akik szerinte azt hitték, hogy Törökországban van, szinte hetente változtatták a tartózkodási helyüket, a családjukkal és munkatársaikkal interneten keresztül tartották a kapcsolatot. 

Dedović Athénba érkezése után sem tétlenkedett, a szerbiai maffiával közösen három kokainszállítmányt finanszírozott. A kokain elérkezett a Dunáig, de a szállítóhajó ismeretlen okok miatt román területen elsüllyedt. A veszteség hatalmas volt, kb. 300 millió euró. Ezután kezdte el a škaljarci klán használni Pireusz kikötőjét. Hónapokon keresztül folyt a munka, míg 2019. szeptemberben 120 kg kokaint fedeztek fel egy banánszállítmányban. 

A görög biztonsági szolgálatok belgrádi kollégáiktól kapott információk alapján tudtak a két klántag Athénba költözéséről és tudnak az egykori Jugoszlávia területéről keresett bűnözőkről, akik aktív tevékenységet folytatnak Görögországban, amit egyes elemzők szerint a balkáni maffia a gyarmatává tett. Különleges vizsgálócsoportot hoztak létre, ami 2017-ben kezdte meg a vizsgálatokat, amikor Glifadan letartóztatták Martin Matijašević szerb állampolgárt és az ezzel egyidőben Varkizában lévő luxusapartmanjában tartott házkutatás alkalmával lefoglaltak 136 kg tiszta kokaint. Akkor a főnökének, Jovan Vukotićnak sikerült Törökországba menekülnie, de 2018-ban Antalijában letartóztatták és kiadták Szerbiának, ahol börtönben várja montenegrói kiadatását. A rendőrök szerint ezután döntött úgy Igor Dedović, hogy Athénba teszi át székhelyét, egyrészt, hogy kitöltse a Vukotić letartóztatása után keletkezett űrt, másrészt, hogy eltűnjön a “kavačiak” elől. 

Dedović túlbecsülte a pénz biztosította hatalmát és óriási hibát követett el, amikor Athénba vitte a családját és az üzlettársát, nem tudva, hogy ezzel felfedi tartózkodási helyét. Óvatlansága végzetesnek bizonyult, az ügyészség szerint ezért a könnyelműségért az életükkel fizettek. A tanúk szerint a támadók a feleséget és a gyerekeket követték és így jutottak a két maffiózó nyomára. A tavernában a család szeme láttára 24 golyót lőttek ki a két férfira, a támadók harminc másodpercen belül eltűntek a helyszínről.atheni_leszamolas_taverna.jpgA görög rendőrségnek négy férfiról vannak információi, akikről gyanítják, hogy ők ölték meg Dedovićot és Stamatovićot. A média szerint csapatban dolgozó bérgyilkosokról van szó, ketten fejbe lőtték a két maffiózót, a másik kettő távolabbról tüzelt rájuk. Nincs felvétel a gyilkosságról, a tavernában a biztonsági kamera nem működött, a környező kamerák rögzítették ugyan a négy férfi mozgását, de a képek homályosak és távoliak. 

A görög biztonsági szolgálatok azt feltételezik, hogy a két montenegrói maffiatag meggyilkolásának köze lehet a tavaly nyáron Philadephiában az MSC Gajan fedélzetén lefoglalt húsz tonna, több mint egymilliárd dollár értékű kokain lefoglalásához, mivel a média szerint találtak arra utaló nyomokat, hogy a szállítmány  Dedović felelőssége volt. 

Ez a leszámolás szintet lépés a korábbiakhoz képest, mert itt a gyilkosságot a családtagok előtt követték el. Marko Nicović a belgrádi rendőrség volt első embere a boszniai Avaz c. napilapnak adott interjúban azt mondta, hogy még a legtapasztaltabb nyomozókat is aggasztja a bűncselekmény brutalitása és az, hogy a gengszterek sutba dobták a korábbi kódexeket. “Nincs többé törvény. A balkáni maffia szemmel láthatóan a mexikói és a kolumbiai maffia módszereit követi, akik megölnek egy családtagot vagy az egész családot, hogy ezzel üzenjenek a másik félnek.”  

A rendelkezésre álló adatok szerint Szerbia és Montenegró ellenérdekű klánjai közötti összetűzésekben 2012 óta százötvenheten vesztették életüket, ebből mindössze tizenhárom eset jutott el a bíróságokig. A két rivális kotori klán közötti leszámolásoknak eddig harminchét halálos áldozata van. Tizenkilencen a  škaljari és tizenegyen a kavači klánból, heten véletlenül haltak meg. Volt, aki többször is célpont volt, de túlélte, többen súlyosan megsebesültek az összecsapásokban. atheni_leszamolas_aldozatok.pngSzakértők úgy vélik, hogy Igor Dedović meggyilkolása nem fogja a klán meggyengülését eredményezni annak ellenére, hogy kulcsszereplője volt a szervezetnek vitathatatlan autoritással és széleskörű kapcsolatrendszerrel a bűnözői körökben. A “kavačiak” sem álltak le, amikor lefejezték a klánt, és megölték a vezetőjét, de az kétségtelen, hogy Dedović és Stamatović meggyilkolásának brutalitása új dimenziókat adott a háborúnak. 

Az alvilág ismerői között vannak olyanok, akik szerint a škaljari klán már nem lesz olyan, mint korábban, mert nincs a tagok között olyan karizmatikus egyéniség, amilyen Dedović volt, másrészt a kavači klán jelentős belgrádi támogatást élvez, és tagjainak száma a börtönökben végzett toborzás ereményeként folyamatosan növekszik. 

Nem lehet tudni, hogy kinek lesz igaza, mert a harc - egyelőre üzengetések szintjén - a két klán között folytatódik. Jovica Vukotić a škaljarski klán állítólagos új vezetője a keresztapa meggyilkolása kapcsán a montenegrói újságokban üzent: “Nincs vége. A távozásod még több erőt ad nekünk, hogy ne adjuk fel.”    

 

Szólj hozzá

maffia leszámolás kábítószer kereskedelem Athén Montenegró Kotori-öböl