2020. feb 16.

Félbemaradt arab befektetések, fiktív ügynökségek Boszniában

írta: Nosztalgikus
Félbemaradt arab befektetések, fiktív ügynökségek Boszniában

Számos írás szólt arról, hogy arab befektetők vásároltak földterületeket Boszniában és tervezik turistaközpontok építését. A Szarajevó melletti Ilidžát egyenesen Kuwait Citynek nevezték, és akik az utóbbi években jártak arra, valóban megtapasztalhatták, hogy tucatnyi arab ingatlanközvetítő sorakozik egymás mellett, hogy óriási építkezések folynak, amiknek arab tulajdonosai vannak.

A legutóbbi hírek szerint azonban nem minden alakult úgy, ahogyan évekkel ezelőtt azt gondolták.  

2012-ben egyes boszniai politikusok bátorítására kezdtek el arab befektetők  tömegesen ingatlanokat vásárolni Szarajevó környékén: Ilidžán,  Vogošćán, Visokón, Trnovóban, stb., és ezzel egyidőben cégeket is alapítottak az országban. Ez a trend a következő négy évben nem változott, aztán az ingatlanforgalom elkezdett jelentősen csökkenni.

A közel-keleti, észak-afrikai országok állampolgárai leginkább földterületet vásároltak a főváros agglomerátumában és azokon öt-négyszáz villás üdülőközpontok építését tervezték. A városokban főleg többemeletes lakóépületek, szállodák, bevásárolóközpontok építéséhez vásároltak ingatlanokat. Szarajevó kanton kilenc önkormányzatában, valamint Visokoban, Brezában és Olovban legalább 120 különféle méretű üdülőparkot, üdülőövezetet jelentettek be, ehhez megvásároltak 2150 futballpályányi területet, írja az Újságírók vizsgálati központja. (CIN).  15 millió négyzetméterről, kb. 524 lakásról van szó. Ezeket az ingatlanokat az elmúlt hét évben 160 cég értékesítette, amiknek tulajdonosai egyesült arab emirátusbeli, katari, jordániai, szíriai, egyiptomi, líbiai és más állampolgárok voltak. Mivel a boszniai törvények nem engedik meg, hogy külföldi állampolgárok saját néven birtokoljanak ingatlant, ezért cégeket hoztak létre, és azok lettek a tulajdonosok.  arab_befektetok.jpgExtraprofitot könyveltek el azok az ügynökségek, amik bosnyák állampolgároktól megvásárolt ingatlanokat arab befektetőknek adtak tovább. Nem kirívó két telek eladásából nyert ötvenezer euró haszon sem. Volt ügynökség, amelyik a Jablanica-tó partján 12 ezer euróért vásárolt meg egy ingatlant és húsz nappal később 55 ezer euróért adta tovább.  

Hogy nem minden a tervek szerint alakult, azt jól mutatják az önkormányzatok adatai, az elképzeléseknek eddig mindössze tíz százaléka épült fel teljesen vagy részben. Sok építésre szánt terület maradt szabadon és egyre több befektető hagyja félbe a tervezett projekteket. A megvásárolt területek egyharmada Visoko, Hadžić és Ilijaš településeken található, Szarajevótól kb. 20 kilométerre. Ezekben az önkormányzatokban a befektetők bejelentették több mint 70 üdülőhely építését, de a rendelkezésre álló információk szerint eddig hatot építettek részben vagy egészében.Ennek egyik oka lehet, hogy vannak olyan területek, ahol az építkezés nem lehetséges jelentős infrastrukturális beruházások nélkül, mivel a földterület magasan fekszik, messze a meglévő vízhálózattól és az utaktól, ami jelentősen növeli a beruházás költségeit, az önkormányzatok viszont általában ragaszkodnak ahhoz, hogy az építkezés megkezdése előtt rendelkezzenek víz- és szennyvízcsatornahálózatok, utak és villamos csatlakozások építésére vonatkozó engedélyekkel, hogy legyen elfogadott szabályozási terv, és csak ezután adják ki  az építési engedélyt. Ezek az eljárások néha éveket vesznek igénybe, és ez alatt az idő alatt vannak, akik feladják, és vannak, akik elkezdik az építkezést engedély nélkül. Az engedély nélküli épületeket később sem lehet legalizálni, mert Szarajevó kanton törvényei erre nem adnak lehetőséget, de nincs olyan értesülés, hogy bárhol lebonttattak volna ingatlant.arab_befektetok_2_1.jpgA Gulf Real Estate tulajdonában lévő Sarajevo Resort 2016-ban megnyitott, a kuwaiti tulajdonosa elmondta, hogy 220 házat építettek a területen, eddig hetvenet értékesítettek. Az ingatlanok ára 145-270 ezer KM (73-135 ezer euró), amiket arabok használnak, de a tulajdonos az ügynökség. Ez a kuwaiti cég egyike azon kevésnek, amit építésre alapítottak, míg a legtöbbet csak  ingatlanbejegyzés céljából hozták létre.

A Föderációban több mint 1600 cég van bejegyezve arab tulajdonossal, a legtöbb Szarajevó kantonban és jellemzően egy alkalmazottjuk van. Üzleti tevékenységet általában nem végeznek, gyakran senki sem tartózkodik a bejelentett címen. Van, ahova húsz cég is be van jelentve, holott az ingatlan még egynek a működésére is alkalmatlan. A cégek több mint 70%-a papíron csak a minimálisan szükséges tőkével, a 2000 márkával - 1000 euró – rendelkezik, holott vannak köztük, amik értékes ingatlanokat birtokolnak, ezeket azonban nem jelenítik meg.arab_befektetok_ilidzsa.jpgA külföldi állampolgárságú igazgatónak, vagy a társaság más felhatalmazott személyeinek rendelkezni kell a Bosznia-Hercegovina külügyminisztériuma által jóváhagyott ideiglenes tartózkodási engedéllyel, amit munkavállalási engedély birtokában kaphatnak. A külföldi tulajdonosoknak általában vannak bosnyák állampolgárságú meghatalmazottjaik, de az igazgatói feladatokat ők gyakorolják, amikor az előírásokat figyelmen kívül hagyva turista vizummal tartózkodnak az országban, általában áprilistól októberig. Ezeket a visszaéléseket is megpróbálják felderíteni a tényfeltáró újságírók.  

Szólj hozzá

befektetés arabok ingatlanok ingatlanforgalmazás Szarajevó