2020. ápr 01.

Az egyházak és a koronavírus

írta: Nosztalgikus
Az egyházak és a koronavírus

Ha van hely, ahol nagyon sok ember gyűlik össze egyidőben, az a templomok, mecsetek, zsinagógák, egyéb imahelyek. A jelenlegi fertőzésveszélyes időben az egyházak sorra mondják le az istentiszteleteket, vallási gyűléseket, lemondták  a mekkai zarándoklatot is. A templomokban, zsinagógákban, mecsetekben, jelentősen megváltoztak a szokások, a hívek nélküli istentiszteletet a járvány idején,  valamint a nagyböjt és a legnagyobb keresztény ünnepre, a húsvétra való felkészülés során már számos európai országban gyakorolják, néhány helyi gyülekezet az élő közvetítést választja a közösségi felületeken.   hivek_nelkul_4.jpgA szerb kormány ajánlást tett az egyházakra és a vallási közösségekre vonatkozóan: a vallási szertartásokat biztonságosan, hívek jelenléte nélkül, a korábban hozott intézkedések tiszteletben tartásával kell megtartani. A püspöki zsinat felhívta a papokat és a hívőket is, hogy tartsák be a kormány ajánlásait. Március 25-től a sumadiai püspök (Szerbia) előírta, hogy a templomban kötelező maszkot és kesztyűt viselni, a belépés előtt a cipőket is fertőtleníteni kell. A védőeszközök viselése a papoknak is kötelező, és nekik kell biztosítani ezeket azon híveknek, akiknek nincs. A püspök felhívja a figyelmet az egymás közötti kétméteres távolság tartására is. 

A szerb katolikus püspökök március 19-én jelentették be, hogy a hívekkel tartott szentmiséket további értesítésig felfüggesztik, azokat video útján továbbítják, de a templomok az egyéni imádkozásra nyitva maradnak. 

A boszniai iszlám közösség vezetője üzenetben hívta fel a híveket, hogy maradjanak otthon. „Most az otthonunk a mecsetjeink”- mondta. Az illetékes hatóságok és az iszlám közösség vészhelyzeti utasításának megfelelően Bosznia-Hercegovinában minden mecsetben csak az imám, a müezzin és a gyülekezeti bizottság tagjai tartózkodhatnak.  hivek_nelkul_2.jpgNem mindenhol és nem mindenki viselkedik felelősségteljesen. Vannak, akik visszaélnek a helyzettel, összeesküvés elméleteket gyártanak és terjesztenek a hívek között. Volt, ahol egyenesen gyorsították a koronavírus terjedését. Dél-Koreában egy keresztény szekta figyelmen kívül hagyta a kormány figyelmeztetését és emiatt robbanásszerűen megnőtt a fertőzöttek száma. Olaszországban és az Egyesült Államokban is vannak katolikus közösségek, amik istenkáromlásnak nevezik a járvány miatti tilalmakat, mások apokalipszisről, „Isten büntetéséről” riogatnak. Iránban a siíta vallás legfontosabb városában, Kumban hagyták figyelmen kívül a karantén felhívásokat az ajatollahok, és vált ezzel a város valós fertőzés forrássá. 

A szerb ortodox papokat több bírálat is érte, amiért a kormány előírásai ellenére ugyanazzal a kanállal áldoztattak, és minden hívőnek odanyújtották a keresztet, hogy megcsókolhassa. A bírálatokra az ortodox egyház közleményben reagált, amely szerint „érzéketlen és kifejezetten rosszindulatú, hogy olyanok akarják megfosztani a híveket a számukra legfontosabb szentségektől, akik nem járnak templomba és nem is szoktak áldozni”. Az egyház emellett hazugságnak nevezte, hogy bármelyik egyházi gyakorlat is veszélyeztetné a lakosság egészségét. A közösségi médiában egyes papok egyenesen úgy fogalmaztak, hogy az áldozás szent dolog, így kizárt, hogy általa bárki is megfertőződhet. 

A belgrádi patriarchátus közleménye szerint „a Szent Zsinat fenntartja, hogy az ortodox közösség tagjai a kétezer éve gyakorolt hagyományos módon, ugyanazzal a kiskanállal vegyék magukhoz a szentséget, mert az nem sérti az állami hatóságok kötelező érvényű utasításait."   hivek_nelkul_5.jpgA bosznia-hercegovinai Zvornik-Tuzla püspökének az üzenete sem kevésbé megdöbbentő: "Amikor valamilyen gonosz vagy járvány jön, mindenkinek azt kell mondanunk, hogy a mi Istenünk hatalmasabb, mint bármely gonosz és járvány, és templomba járunk imádkozni és áldozni." Hangsúlyozta, hogy liturgiákra és a szombat, vasárnapi misékre el kell jönni, hogy "a hívõk áldozzanak, és szívesen fogadják Krisztus dicsőséges feltámadását"

A román ortodox egyház közleményben nyugtatta meg a híveket, hogy a templomi szentképeket rendszeresen fertőtlenítik, ugyanakkor azt írták, hogy ebben a fertőzésveszélyes időszakban a hívek elkerülhetik a templomi ikonok csókolgatását és a “betegek oltáriszentségét” ne közös, hanem egy otthonról hozott kiskanállal vegyék magukhoz.  

A pravoszláv templomokban minden hívő megcsókolja az ikonokat, a templom ajtaját, a pap kezét, és végül ugyanazon teáskanálból és ugyanazon csészéből veszi az áldozatot. Ezzel a fertőzésveszélyes időben nemcsak saját magukat, közvetlen környezetüket, hanem mindenkit veszélyeztetnek. Mert a betegség nem válogat. Mindegy, hogy keresztény, muszlim, hindu, vagy zsidó, vagy bármilyen vallású, a járvány nem válogat. hivek_nelkul_7.jpgAz egyházak különféle gyakorlatot követnek a hívek nélküli misék átmeneti időszakára. Az istentiszteleteket, liturgiákat, közös imádkozásokat lehetőség van otthonról követni a világhálón, a rádióban, vagy a televízióban, ezeket egyre több közösség használja.

A járvány terjedése, és vélhetően a józan ész előtérbe kerülésével a szerb ortodox egyház szinódusa előírta, hogy a következőkben liturgiákra kizárólag a templomok kertjében, szabadtéren kerülhet sor, ahol a hívek egymástól két méter távolságban lehetnek. Ezt a papoknak kell ellenőrizni, míg a liturgiákat a rendőrség és a katonaság biztosítja.hivek_nelkul_8.jpgA Szentszék rendelete szerint a húsvéti miséket ebben az évben a hívek jelenléte, körmenet, és a lábmosás nélkül tartják meg. Az istentiszteletet, a hagyományos húsvéti áldást élőben közvetítik.  

Szólj hozzá

egyházak koronavirus hivek nélkül