2020. ápr 04.

A járvány és a menekültek a Balkánon

írta: Nosztalgikus
A járvány és a menekültek a Balkánon

“Vannak közöttünk ápolók, ápolónők, mentősök, munkások, mezőgazdasági termelők, és különféle más szakmák képviselői, de mindenek előtt azok vagyunk, akik készen állunk bármilyen segítséget nyújtani, amit a kormány szükségesnek tart, a betegápolástól az utcai takarításig. Utca vagy karantén fertőtlenítést, futárszolgálatot idős koronavirus_level.jpgemberekhez… készen állunk mindenre. A vírus nem tesz különbséget az állampolgárok és a menekültek között, ezért egymás mellett állunk a koronavírus elleni közös harcban.” Ez áll többek között abban a levélben, amit a szerbiai Bujanovacban lévő menekülteket befogadó állomás lakóinak egy csoportja juttatott el a Menekültügyi Bizottsághoz. “Nemrégiben egy csoportjuk felkereste az egyik kolléganőmet és egy levelet adtak át neki, amiben megírták, tisztában vannak vele, hogy milyen helyzetben van Szerbia, és kérdezték, miben tudnak segíteni? Nagyon szép gesztus, még egy dolog, ami azt mutatja hogy emberek vagyunk…” – mondta a bizottságban dolgozó Slobodan  Savović.
 
Napok óta maszkokat varrnak, de bármilyen szükséges munkát vállalnak, amivel segíteni tudnak Szerbiának.  A befogadóközpontban jelenleg 260 menekült él, az országban hozott korlátozó intézkedések rájuk is vonatkoznak, sőt, rájuk még ennél is szigorúbbak. A menekültügyi bizottság tagjának magyarázata szerint éppen az ő védelmükben, hogy azoktól, akik rendszeresen sok emberrel érintkeznek, ne kaphassák el a fertőzést és ne vigyék be a táborba.

A maszkokat varrók egyike Bashar, szíriai menekült. Két hónapja érkezett Szerbiába. Damaszkuszban élt, üzleti menedzsmentet tanult. És hogy hogyan tovább? „Mindenki érintett a járványban, remélem győzni fogunk. Hálás vagyok a szerb népnek, hogy befogadott. Szeretném befejezni a tanulmányaimat, jobb életet szeretnék. Szeretem a hazámat, remélem, egy napon visszatérhetek Szíriába, hogy mi szírek, újjáépítsünk mindent. De ez most még lehetetlen”- mondta. Szerbiában jelenleg 16 befogadóállomáson 8500 menekült tartózkodik. Ez kb. háromezerrel több, mint a válsághelyzet kihirdetése előtt. Angolul és az anyanyelvükön írt hírleveleket osztanak szét közöttük, fokozatosan javították a higiéniai feltételeket, de nagy különbségek vannak a táborok között. Egyes helyeken olyan körülmények között vannak, amit nem emberi tartózkodásra szántak. A járvány bejelentésével egyidőben ezért számolták fel a zombori menekülttábort, ahol egy szobában nyolc-tíz ember lakott, 17 családra jutott két fürdőszoba. Az ott élőket Belgrád külvárosába, Krnjačaba szállították.koronavirus_szeriba.jpgIdőközben bezárt a szabadkai tábor is, ami az egyik legkedvezőbb feltételeket nyújtotta a lakóinak. A rendkívüli helyzet bejelentése után oda vitték a külföldről hazatérő szerb állampolgárokat megfigyelésre, ám ők rövidesen fellázadtak a lehetetlen körülmények miatt, így áthelyezték őket Belgrádba egy katonai középiskolába. "Az emberek között egyre nő a bevándorlóellenes hangulat, azt mondják, valamilyen előnyeik, kiváltságaik vannak, most megtapasztalhatják, hogy milyen körülmények között élnek. És ez a szabadkai tábor volt a legjobb" - mondta Gordan Palić, Szerbia kormányának menekültügyi és bevándorlási biztosa. koronavirus_belgrad_1.jpgA szükséghelyzet kihirdetését követően a menekültek csak kivételes esetben hagyhatják el a befogadó központokat, gyakorlatilag karanténban vannak. A védelmi miniszter tájékoztatása szerint március 30-án az ország területén tartózkodó menekültek között nem volt koronavírus fertőzéses beteg, de az illetékesek is elismerik, hogy nem tudnak megfelelő elhelyezést, elegendő védőfelszerelést biztosítani mindenkinek. A menekültügyi és migrációs bizottság által a világjárvány kitörése előtt készített felmérés szerint a Szerbiába érkező menekültek egyharmada Olaszországba akart továbbmenni. 
 
Bosznia-Hercegovinában a menekülttáborban élők nagyrésze nem tud arról, hogy az országban vészhelyzetet jelentettek be. A sokszor embertelen körülmények között átvészelt tél után a jó idő beköszöntével sokuk újra nekiindulna a határnak Horvátország felé. Hallottak a koronavírusról, de nem félnek. "Sok ember beteg volt Tuzlában a sátorban, de nem hiszem, hogy ez koronavírus" – mondja egyikük. koronavirus_bih_2.jpgBoszniában kb. 7500 menekültet tartanak nyilván, közülük legalább kétezer-ötszázan a befogadóállomásokon kívül vannak. Szarajevó kanton kormánya felszólította őket, hogy jelentkezzenek az ideiglenes gyűjtőállomásokon, és ezzel egyidőben rendeletileg korlátozta a mozgásukat. A gyűjtőállomásokon a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint eddig nem regisztráltak koronavírus beteget. Megelőző intézkedéseket tesznek az Egészségügyi Világszervezettel, a Dán Menekültügyi Tanáccsal és Szarajevó kanton közegészségügyi intézetével együttműködve, és az IOM jelentése szerint ezekben a központokban elegendő számú egészségügyi szakember is van. 
 
Továbbra is a Horvátországgal határos Una-Szana kantonban a legsúlyosabb a helyzet. Néhány nappal ezelőtt megerősítették, hogy megjelent az első koronavírusos megbetegedés, ezért a válságstáb úgy döntött, hogy teljesen megtiltja a menekültek mozgását a befogadóközpontokon kívül.  Súlyos gondot jelentenek az elhagyott létesítményekben vagy az utcán élő menekültek, akik jelentős számban találhatók a kantonban, és Tuzlában. „Nem vagyunk képesek az összes menekült elhelyezésére, akik az ideiglenes befogadóállomásokon kívül vannak, és ezekben a központokban sem tudjuk ellenőrizni őket" - mondta Edit Selimbegovic, az IOM munkatársa. A helyzet enyhítésére néhány nappal ezelőtt megkezdték Bihac és Bosanski Petrovac között a Lipa tábor építését, ahol az utcákon élő menekülteket fogják  elhelyezni. koronavirus_bih.jpgAz IPSIA nevű olasz civil szervezet 1997 óta működik Bosznia-Hercegovinában, a bevándorlókat és a menekülteket segíti. Ők arra figyelmeztetnek, hogy a táborban élők nem értik, hogy mi történik, pillanatnyilag inkább zavarodottak, mint haragosak. Nem tudják, hogy egyes országokban van-e járvány, vannak-e korlátozások, nem tudják azt sem, hogy ha be is jutnak Szlovéniába vagy Olaszországba, ott nem mozoghatnak a rendkívüli helyzet miatt. Sokan ragadtak Triesztben, és a városban a gyűjtőközpontok és a karanténok tele vannak. A bosznia-hercegovinai határőrség is arra figyelmeztet, hogy hamarosan menekültek újabb hulláma várható. "Egyrészt megjött a jó idő, másrészről Törökország megnyitotta a határait a menekültek előtt, akik az Unióba akarnak menni. Nincs elég rendőr, technikai eszköz a határ ellenőrzésére” - mondta a határrendészek szóvivője. koronavirus_ipsia.jpgAktivisták egy csoportja, a Transzbalkán Szolidaritás tagjai mintegy ötszáz aláírással nyílt levelet tett közzé, melyben felszólítják az Európai Uniót és a térség országait, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet az “itt ragadt” menekültekre. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a Balkánon van néhány tízezer menekült és más bevándorló a hivatalos befogadóközpontokban, ám "sokan kimaradnak a rendszerből, akik a helyi emberek és az egész régióban működő önkéntesek támogatásával élnek túl". A koronavírus terjedésével a menekültekkel és a bevándorlókkal kapcsolatos helyzet "még nehezebbé vált, és a felelős felek - a helyi és a nemzetközi szereplők - sürgős fellépését és mindannyiunk szolidaritását igényli. Az elemi emberség, de az alapvető közegészségügyi logika is erre kötelez minket, mert senki nincs biztonságban, amíg mindenki nincs biztonságban” - mondják a levélben. 

forrás: RSE, Balkan Insight

fotó: Balkan Insight,IPSIA

Szólj hozzá

menekültek Szerbia Bosznia-Hercegovina koronavírus