2020. ápr 18.

A humán koronavírus felfedezője

írta: Nosztalgikus
A humán koronavírus felfedezője

Az asszony, aki elsőként felfedezte a humán koronavírust, egy skót autóbuszvezető lánya volt, aki 16 évesen otthagyta az iskolát. June Almeida lett a vírus képalkotásának úttörője, felfedezése újra előtérbe került a mostani világjárvány idején. A Covid-19 új vírus, a Dr. Almeida által 1964-ben, a londoni St. Thomas kórház laboratóriumában elsőként felfedezett koronavírus törzs egyik fajtája.

A virológus June Hart néven született 1930-ban, Glasgow észak-keleti részén nőtt fel. A formális iskolai oktatást otthagyta, laboratóriumi technikusként kapott munkát a Glasgow Királyi Kórház kórszövettani osztályán, és heti 25 schilling ösztöndíjban részesült. Később Londonba költözött és 1954-ben házasságot kötött egy venezuelai színésszel, Enrique Almeidaval.  june.jpgA házaspár kislányuk születése után Torontóba költözött, Dr. Almeida az ontarioi rákkutató intézetben elektronmikroszkóposként dolgozott. Kivételes képességei voltak. Egy olyan módszer úttörője volt, amely antitestek hozzáadásával jobban megjeleníti a vírusokat. Így látta meg elsőként a rubeola vírust, és az elektronmikroszkóp segítségével azt is felfedezte hogy a Hepatitis-B vírusnak két különálló komponense van, az egyik a részecske felületén, a másik a belső részen. Kanadában számos tudományos publikációban jelent meg a neve, „különös tekintettel a vírusszerkezetekre”.

Habár valós végzettsége nem volt, tehetsége és munkája miatt tudományos doktori fokozatot kapott, és A.P. Waterson, a St. Thomas Kórház Orvosiskola akkori mikrobiológiai professzora 1964-ben rábeszélte, hogy térjen vissza Angliába és dolgozzon a kórházban. Hazatérése után elkezdett együttműködni Dr. David Tyrellel, aki a megfázás okait kutató egység vezetője volt a Wiltshire-ben, Soltsburyben. Dr. Tyrell önkéntesek orrváladékát tanulmányozta, és csapata felfedezte, hogy sok vírust tenyészthetnek a megfázással összefüggésben, de nem mindegyiket. A B814 néven ismertté vált minta 1960-ban egy internátusban lakó diáktól vett orrváladékból származott. 

Az önkénteseken végzett tanulmányok kimutatták, hogy vírus az organikus kultúrákban növekszik, és Dr. Tyrell azon töprengett, vajon elektronmikroszkóp alatt látható-e? Mintadarabokat küldtek June Almeidanak, aki felfedezte bennük a vírusrészecskéket és úgy jellemezte, hogy azok hasonlóak az influenzavírushoz, de nem egészen azonosak vele.june_almeida_3.jpgA virológus első tanulmányát, amit elküldött szakértői felülvizsgálatra, azzal utasították el, hogy az „általa benyújtott képek csak az influenzavírus-részecskék rossz képei”.

A B814 törzsből származó felfedezéséről 1965-ben írtak először a British Medical Journal-ban, az általa látott első fényképeket két évvel később tették közzé a Journal of General Virology-ban.

june_almeida_4.jpegDr. Tyrell és Dr. Almeida, valamint Tony Waterson professzor, a St. Thomas vezetője voltak az elsők, akik koronavírusnak nevezték a felszínén lévő korona-szerű tüskék miatt.  A nevet 1968-ban fogadták el. Jelenleg hét humán koronavírus ismert, köztük van a MERS, a SARS és a SARS-CoV-2. Ez utóbbit ismerjük Covid-19 néven. 

Dr. Almeida a Welcome Intézetben fejezte be karrierjét, ahol a víruskép-feldolgozás területén számos szabadalom kapta meg a nevét. Az egyik közreműködő volt, aki segített az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1979. évi gyors laboratóriumi vírusdiagnosztikai kézikönyvének elkészítésében. A Welcome elhagyása után jógaoktató lett, de az 1980-as évek végén tanácsadóként visszatért a virológiához, és segített létrehozni a HIV vírus új képeit.

Dr. June Almeida munkásságának jelentősége nemcsak abban van, hogy olyan vírusokat fedezett fel, amelyek szerkezete korábban nem volt ismert, munkája rávilágított a vírusfertőzések patogenezisére is.  

June Almeida 2007-ben, 77 éves korában szívrohamban halt meg.

 

Szólj hozzá

felfedezés koronavírus June Almeida