2020. ápr 19.

Járvány elleni intézkedések balkáni országokban

írta: Nosztalgikus
Járvány elleni intézkedések balkáni országokban

A Balkán nem lenne a Balkán, ha most a koronavírus fertőzés terjedésének megakadályozására hozott intézkedések akár egy országon belül is egységesek lennének, vagy egyazon ország lakói ugyanazokat a rendeleteket tartanák be.

Például Bosznia-Hercegovina. Az országban van nyolcvanezer ember, akik számára a kijárási tilalom egy órával rövidebb, mint a többi három és fél millió lakosnak. Mert ők Brčko körzetben élnek, ahol a tiltás munkanapokon este 9 órakor kezdődik, míg a Föderációban és a Szerb Köztársaságban este 8 órakor.

Boszniában két és fél évtizede élnek egy olyan rendszerben, ahol most a járvány elleni védekezést is külön-külön végzik. Állami szinten nincs közös egészségügyi minisztérium, azt delegálták az entitások, a bosnyák-horvát föderáció és a Szerb Köztársaság szintjére. Ezt a bonyolult állami berendezkedést 1995-ben a boszniai háborút lezáró Daytoni békemegállapodás, valamint ezt követően 1999-ben Brčko kerület megalapítása hozta létre.sarajevo_covid_koronavirus_crno_bijelo_foto_dzk19_1.jpgA nagyobbik entitásban a koronavírus elleni küzdelmet a Föderáció Polgári Védelmi Szolgálata irányítja és koordinálja. A szolgálat vezetője, Fahrudin Solak szerint az állami szintű összehangolás hiánya nem okoz nagyobb károkat, de az entitáson belüli túlzott és felesleges intézkedések gyakran jelentenek problémát. A Föderációt alkotó tíz kantonban mindenütt külön kormányzati egységeket, válságstábokat hoztak létre, ők hozzák a kantonok nagyon széleskörű kompetenciáján alapuló döntéseket. Tuzla kanton például a cipő és ruházati üzletek megnyitásáról határozott, ami ellentétes a föderációs válságstáb álláspontjával, ami szerint a Föderációban a háztartási gépek, bútorüzletek, valamint élelmiszerboltok és gyógyszertárak nyitvatartása engedélyezett.  Valamennyi kantonban egységesen kötelező viszont az orrot és szájat eltakaró maszk vagy sál viselése nyilvános helyen, és a másfél méteres távolságtartás.

A Föderáció kormánya március 21-én bevezette a kijárási korlátozást este 6 órától reggel 5 óráig munka-és ünnepnapokon is, de ez a rendelkezés rövid ideig volt érvényben. Egy hét után rövidítették este 8 órától hajnal 5 óráig, ami összhangban van a Szerb Köztársaságban bevezetett rendszerrel. A kijárási tilalom megsértőit 500 KM (250 euró) bírsággal sújtják. covid_banja_luka.jpgA nyugat-balkáni állam területének 49%-át birtokló Szerb Köztársaság fővárosában, Banja Lukán regisztrálták az ország első koronavírusos fertőzését, és ma is itt van a legtöbb beteg, 113. Az entitás egészségügyi minisztere, Alen Seranic szerint az egy országon belüli rendszerek közötti különbségek nem okoznak nagyobb fennakadást. „Hogy a Föderációban esetleg nem fogadják el azokat az intézkedéseket, amiket hozunk, az nem jelent sokat, mert ugyanígy van a szomszédokkal is. Horvátországot és Szerbiát sem lehet arra kényszeríteni, hogy fogadja el a mi intézkedéseinket. De mindent, amit megtanulunk, megtapasztalunk, megosztjuk a föderációs kollégákkal, ahogyan ők is teszik”- mondja.

Banja Luka és Bijeljina kollégiumait átalakították, ott helyezik el az enyhe tünetekkel rendelkező betegeket, a súlyosabb eseteket kórházakban a tünetek súlyossága alapján. "Amikor észrevettük, hogy nőtt a családon belüli fertőzések száma, úgy döntöttünk, hogy a regisztrált eseteket elkülönítjük a családjuktól. Banja Lukán és Bijeljinában vannak erre a célra kijelölt házak, ahol a fertőzöttek 14 napot töltenek, majd két negatív teszteredmény után újabb 14 napig már otthoni karanténban kell maradniuk” – mondta a miniszter.

Április 10-től a Szerb Köztársaságban kötelező a kesztyű és a maszk viselése, megtiltották háromnál több személy csoportosulását. Kijárási tilalom van munkanapokon este 8 órától reggel 5 óráig, hétvégeken délután 5 órától hajnal 5 óráig.bcko.jpgA már említett Brčko kerületben élő nyolcvanezer lakosra némileg más szabályok vonatkoznak, mint a két entitásban élőkre. Az állam más részeinél korábban alakult válságstáb, de mindjárt kettő. Az egyik kerületi szinten, a másikban kizárólag orvosok vannak. Tevékenységüket összehangolják Bosznia-Hercegovina központi intézményeivel, felszerelés és segítség mindkét országrészből érkezik. A két entitás megállapodott abban, hogy az Európai Uniótól érkező támogatási pénz fél-fél százalékát elkülönítik Brčko számára, mivel a kerület az ország területének egy százalékát képviseli.

Boszniában 1256 megbetegedés, 47 haláleset történt, háromszázhuszonkilencen meggyógyultak (április 18.). A legtöbb fertőzöttet Hercegovina-Neretva katonban regisztrálták.  covid_kosovo.jpgBosznia-Hercegovina mellett Koszovót is két részre osztja a járvány elleni védekezés. A pristinai kormány szigorú intézkedéseket a hozott. Napi másfél órára korlátozza a 16 éven felüliek kijárását, amit a személyi számtól függően egy meghatározott rendszer szerint gyakorolhatnak reggel 7 és este fél 11 között. A 65 éven felülieknek azt ajánlják, hogy egyáltalán ne menjenek ki az utcára. Tilos más személlyel együtt közlekedni, kötelező a maszk viselése, tilos az autóforgalom. A rendelkezéseket megszegők büntetése 1000-2000 euró között lehet magánszemélyeknek, 3000-8000 euró között cégeknek, ezen túlmenően a cégvezető büntetése 500-1500 euró. Koszovó megtiltotta a belépést az országba, a hazatérő koszovói állampolgárokat kollégiumokban helyezik el karanténban. Zárva vannak a parkok, és a városokba, ahol a legtöbb fertőzött eset van, tilos a be-és kijárás.

Koszovó északi részén a szerb kormány és a szerbiai intézmények válságközpontjainak intézkedéseit veszik figyelembe, de tiszteletben tartják a koszovói kormány rendelkezéseit is. Sokakat összezavar ez a kettős rendszer. Nem tudják, nem biztosak benne, hogy mit kell betartani, a szerbiai vagy a koszovói kormány határozatait. Egyesek mind a kettőt tiszteletben tartják, mások hol ezt, hol azt szegik meg.kosovska_mitrovica_1.jpgAz Ibar folyó két partján fekvő Kosovska Mitrovica északi részén élnek a szerbek, déli részén az albánok. Az északi részen a szerbiai kijárási korlátozások vannak érvényben, a déli részen ezt nem tartják kötelezőnek, de a rendőrség csak a pristinai kormány intézkedéseinek megszegőit szankcionálhatja.

„Tekintettel arra, amit az elmúlt 30 évben közösen átéltünk itt a Balkánon, mi jól viseljük, hogy csökken a kényelem, mások az elvárások. Jelenleg azon kívül, hogy nem találkozhatok a barátaimmal, nem kávézhatunk együtt,  hogy mindez a virtuális térbe költözött, nem mondhatom, hogy túl nagy nehézséget okoz nekem” – mondta egy kosovska mitrovicai tanár.

Koszovónak megközelítőleg kétmillió lakosa van, 480 koronavírus fertőzött beteget regisztáltak, tizenegyen meghaltak (április 18.).

Szólj hozzá

Bosznia-Hercegovina koronavírus