2020. ápr 23.

Az a 87. perc

írta: Nosztalgikus
Az a 87. perc

Hogy milyen mély nyomot hagyott a szarajevóiakban egy Videoton elleni mérkőzés, azt magam is megtapasztaltam. Amikor Juszuf, a helyi fodrászom megtudta, hogy magyar vagyok, azonnal elmesélte, hogy soha nem fogja elfelejteni, ahogy a Videoton elütötte a továbbjutástól a Željezničart. Őszintén szólva, fogalmam nem volt róla, hogy miről mesél, de mélyen együttéreztem vele. 

1985. április 24-én a Videoton Szarajevó Grbavica kerületében lépett pályára a legsikeresebb boszniai labdarúgó csapat, a Željezničar ellen. A szarajevói együttes korábban már játszott UEFA döntőt, ahol ellenfele a Real Madrid volt.  

zeljo_videoton_belepo.jpg

1985-ben az UEFA kupa elődöntőjében találkozott a két csapat. Az első mérkőzést hét nappal korábban Székesfehérváron játszották, a magyar csapat 3:1-re győzött, ezzel jelentősen növelte a továbbjutás esélyét.  

A visszavágót hatalmas érdeklődés kísérte, 25 000 néző szurkolt a Željezničar stadionban. A szarajevói csapatnak az első mérkőzés eredményétől függetlenül volt esélye a továbbjutásra, az 5. percben meg is szerezték a vezetést Edin Bahtić góljával. A Željo a székesfehérvári védekező játékával ellentétben támadójátékot folytatott, de az első félidőben az eredmény nem változott, a Videoton védelme sorra megakasztotta a támadásokat. fkzeljo_videoton.jpgA második félidőben, miután Čurić és Bahtić lövései szinte csak centiméterekkel kerülték el a kaput, Mehmed Baždarević átadásából Čurić a félidő közepén 2:0-ra változtatta az eredményt és jelentősen növelte a csapat döntőbe jutásának esélyét. A Željonak még egy lehetősége lett volna gólt szerezni és ezzel bebiztosítani a továbbjutást, de Bahtić lövését a Videoton kapusa kivédte. 

És akkor jött a 87. perc. Csuhay az eredményt 2:1-re módosította. 

ivica_osim_zeljeznicar_videoton_880695278.jpgA stadion szinte felrobbant. A gól a semmiből jött, Ivica Osimnak, az FK Željezničar edzőjének mozdulata és arca mindent elmond. A hazai csapat még megpróbált tenni valamit a bekapott gól után, de az eredmény nem változott. A játékvezetőnek a mérkőzés végét jelentő hármas sípszava a Željezničar minden reményének a végét is jelentette. 

A 35 évvel ezelőtti találkozó olyan mérkőzés volt, amit még ma is emlegetnek, és nem csak a Grbavicán, nem csak Szarajevóban, hanem az összes egykori jugoszláv tagállamban. 

Željezničar: Škrba, Berjan, Baljić, Šabanadžović, Čapljić, Komšić, Bahtić, Škoro, Ćurić, (Čilić), Baždarević, Samardžija

Videoton: Disztl Péter, Csuhay, Horváth (Nováth), Disztl László, Végh, Burcsa, Borsányi, Wittmann, Szabó, Vadas, Palkovics

 

 

Szólj hozzá

UEFA Videoton Ivica Osim Zeljeznicar