2020. máj 01.

Május elseje a Nyugat-Balkánon régen és ma

írta: Nosztalgikus
Május elseje a Nyugat-Balkánon régen és ma

Május elseje a jugoszlávok kedvenc ünnepe volt. Piknikek, kirándulások, tábortüzek, családi bevásárlótúrák a legkedveltebb célpontba, Triesztbe.

Az ünnep a chicagói munkás áldozatoknak állít emléket. 1886. május 1-jén sztrájkot szerveztek a nyolc órás munkaidő bevezetéséért, a negyedik napon tartott nagygyűlésen provokációt követően a rendőrök tüzet nyitottak a tüntetőkre. Először 1890-ben ünnepelték május 1-jét, évtizedeken át a munkások nemzetközi ünnepe volt, az 1990-es évektől a munkavállalók szolidaritási napja.  majus_1_1886-may-1-art-various.jpgBelgrádban 1893-ban tartották az első május elsejét. Reggel 8 órakor a munkások összegyűltek a Makedonska utcai Munkáskaszinóban, piros szalaggal, amire az volt írva: "Világ proletárjai egyesüljetek!" A mozgalom évről évre növekedett, egyre több ember vett részt az ünnepségen. A 20. század elején a város egyes részein betiltották a felvonulásokat, a vörös szín a mozgalom jelképévé vált. Az 1930-as és 1940-es években munkabeszüntetéseket, tüntetéseket szerveztek azt követelve, hogy az ország készüljön föl a fasiszta agresszióval szembeni ellenállásra.majus_1.jpgA Jugoszlávia Demokratikus Szövetségi Köztársaság hivatalos közlönyében 1945. április 24-én jelent meg a rendelet, ami május elsejét ünnepnappá, munkaszüneti nappá nyilvánítja. A rendeletet Joszip Broz Tito írta alá.  A következő években a tagköztársaságok fővárosaiban katonai parádék, munkás felvonulások voltak. Az 1960-as évektől az emberek többsége a szabadban ünnepelt, egyes helyeken már előző este hatalmas tábortüzet gyújtottak, akörül ülve, énekelve, iszogatva várták az ünnepet. Szinte mindenki a természetben töltötte ezt a napot, az 1970-es évektől minden ebbe az irányba tolódott. Forogtak a nyárson a bárányok, sültek a rostélyokon a csevapok, az autókból szólt a zene. Igazi majális hangulat volt egész Jugoszláviában.  A kilencvenes évek háborúiban ezek a szokások eltűntek, akkor senki nem akart ünnepelni. Lassan tért vissza az 1990-es évek végén, de idén minden más.majus_1_2.jpgEbben az évben minden más, mint korábban volt. Szinte sehol nem ünneplik hagyományos módon a munka ünnepét.  A szerb kormány április 30. délután 6 óra és május 2. hajnal 5 óra között kijárási tilalmat rendelt el, szerte az országban üresek lesznek a megszokott kirándulóhelyek, a szokásos grillezésre, bográcsozásra otthoni körülmények között van lehetőség.

A Szerb Köztársaságban május első három napján déli 12 óra és délután 5 óra között korlátozzák a lakosság mozgását, a Föderációban május 1-jén, 2-án és 3-án tilos ötnél több ember csoportosulása, és kijárási korlátozás van este 10 óra és hajnal 5 óra között. Észak-Macedóniában az ünnepek alatt délután 2 órától hajnal 5 óráig tilos az utcán tartózkodni.majus_1_3.jpgEz az ünnep, más, mint az eddigiek. A világjárvány miatt munkások tízezrei veszítik el állásukat,  nagyon sokan ébredtek munka nélkül május elsején.      

Szólj hozzá

május 1 Szerbia Jugoszlávia Nyugat-Balkán koronavírus