2020. máj 23.

Mentőövet kap a Montenegro Airlines

írta: Nosztalgikus
Mentőövet kap a Montenegro Airlines

A podgoricai parlament elfogadott egy törvényt, amely biztosítja a légitársaság konszolidációját és fejlesztését. A Montenegro Airlines a koronavírus járvány miatt április 1-től valamennyi járatát törölte, az ország repülőterei felfüggesztették a külföldi légitársaságok járatainak fogadását.   

A Montenegro Airlines fontos szerepet játszott a járványválság idején a külföldön rekedt állampolgárok hazaszállításában. A kormány megrendelésére 53 charter járatot indítottak, 2172 utast vittek haza Podgoricába. Az állam ezekért a járatokért több mint félmillió eurót fizetett a társaságnak. montenegro_airlines_1.jpgA Montenegro Airlinesnak az ország gazdaságának egészére, de különösen az idegenforgalomra jelentős befolyása van, nem vitás, hogy mind a kormány, mind a minisztériumok, mind a Kereskedelmi Kamara teljes erőbedobással támogatni fogja további fennmaradását.

A légitársaság rekordévet zárt tavaly, hat repülőgéppel (4 db Embaer 195 és 2 db Fokker 100) kb. 660 ezer utast fuvarozott, és az előző évek tendeciáit figyelembe véve, a növekedés idén is folytatódott volna. „Ha nem sikerül konszolidálni a társaságot, és hagyjuk, hogy eltűnjön, a montenegrói légiközlekedés a mélybe zuhan. Ezért mi Montenegrót azon országok társaságában akarjuk látni, amelyek rendelkeznek saját légitársasággal”- mondta Vlastimir Ristić vezérigazgató.montenegro_airlines_galerija_flota_17_b.jpgA tervek szerint június első felében, ha az illetékes hatóságok megnyitják az ország repülőtereit, Podgoricából és Tivatból beindítják a belgrádi járatokat. Azt várják, hogy június második felében a forgalom fokozatosan normalizálódik.

A podgoricai repülőtér a nyitás utáni első lépésekről már megállapodott az Air Serbiával, a Ryanairrel, a Wizz Airrel és az Easy Jettel, megérkeztek az Turkish Airlines és az izraeli légitársaságok jelzései is a járatok újranyitásáról. A repülőtéri menedzsment szerint az egy hónappal ezelőtti negatív előrejelzésekkel szemben a mostani kilátások sokkal derűlátóbbak, ugyanakkor megerősítették, hogy az Európai Unió és a környező országok határnyitásait és útmutatásait fogják követni.  

fotók: montenegroairlines.com

Szólj hozzá

Montenegró Montenegro Airlines koronavírus