2020. máj 26.

Két és fél év börtön egy viccért

írta: Nosztalgikus
Két és fél év börtön egy viccért

Goli otok a titói Jugoszlávia legsötétebb bugyra. A „nép nevében”, legtöbbször bármiféle bírósági ítélet nélkül hurcoltak oda embereket 1944. október és 1953 között. Változatos okai voltak, hogy ki miért került oda, és ez az ok lehetett egyetlen vicc is.

Így került a Goli otok poklába egy fiatal, 22 éves újságírónő. A vicc megértéséhez tudni kell, hogy május 25-e Jugoszláviában az Ifjúság napja volt. Ezen a napon ünnepelték Tito születésnapját is, bár hivatalosan május 7-én született. Országszerte ajándékokat készítettek és dalokat énekeltek neki. Az egyik leghíresebb volt a „Tito elvtárs, fehér ibolya” (Druže Tito, ljubičice bela).zeni_lebl_tito.jpgA fiatal újságíró Ženi Lebl egyik reggel a munkahelyén, a belgrádi Politika c. napilap szerkesztőségében elmondott egy viccet arról, hogy Jugoszlávia megnyerte a nemzetközi virágversenyt egy száz kilós fehér ibolyával. A vicc az említett dicsőítő dalra utalt. Nem sokkal ezután két állambiztonságis jött Leblért, letartóztatták, mondván, hogy Tito ellen beszélt, és nem jelentette a nép ellenségét, akitől korábban ezt hallotta.  Az Állambiztonsági Szolgálat börtönébe vitték. 1949. áprilistól 1951. októberig öt munkatáborban volt, míg végül Goli otokra került. Erőszakkal kényszeríteni akarták, hogy vallja bűnösnek magát, de nem tette. Ezután kizárták az Újságíró Szövetségből.   

lebl_goli_otok.jpg                                               Goli otok                  

Ženi Lebl belgrádi zsidó családban született 1927-ben. A II. világháború alatt a zsidók  begyűjtése során a Sajmište táborból a tizennégy éves gimnazista lány hamis néven Nišbe menekült. 1943-ban letartóztatták és a Gestapo berlini börtönébe vitték, ahonnan 1945-ben szabadult. Visszatért Belgrádba, beiratkozott a jogi egyetemre és 1947-ben újságíróként kezdett dolgozni a Politika c. lapnál és dolgozott egészen a vicc elmondásának reggeléig. Szabadulása után sehol nem kapott munkát, rövidesen végleg elhagyta az országot, Izraelbe költözött.

lebl.jpgAmikor Jugoszlávia szétesett, Danilo Kiš bíztatására Ženi Lebl kiadott egy könyvet, "Fehér ibolya – Két és fél év egy viccért"  címmel, ami bestseller lett Izraelben. Leírta a börtöntapasztalatait, hogy a legrosszabbat és a legszörnyűbbet Goli otokon élte át. Addig sokan még azt sem tudták, hogy Goli Otokon női rabok is voltak.

Csak aki szomjas, az tudja értékeli a vizet. Körülvett minket a tenger, és mi az őrületig szomjaztunk. (…) A lányokat öregasszonyokká változtatta, a fogaik kiestek, belebetegedtek, amikor elértek hozzájuk a hírek, hogy elhagyták őket a gyerekeik, a szüleik, a férjük, mert a nép ellenségei lettek” – írta.

Ženi Lebl 2009. októberben halt meg Izraelben. 82 éves volt. Ez is hozzátartozik a jugoszláviai május 25-i emlékezésekhez.  

 

Szólj hozzá

Jugoszlávia Goli otok Zeni Lebl fehér ibolya